Wereldpremière Sex voor 5 euro op het Movies that Matter Festival
13-02-2014 16:21:52 | Door: Nico Scherphuis | hits: 8585 | Tags:

 

Sex voor 5 euro, een EO-documentaire met Yolanthe Sneijder Cabau over kinderprostitutie in Brazilië, gaat op 23 maart, 16.00 uur in wereldpremière op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Stichting Free a Girl presenteert de film van regisseur Margit Balogh en producent Pieter van Huystee Film & TV vervolgens tijdens diverse vertoningen door het land. De TV-uitzending door de EO is op 5 juni, 21.35 uur op Nederland 3.

 

“You can easy buy a young girl, like you buy chocolate”, zegt de taxichauffeur. Op de achterbank van de taxi zit Yolanthe Sneijder Cabau. De mede-oprichter en ambassadeur van stichting Free a Girl  is op missie in Brazilië. Vanwege het WK voetbal is de verwachting dat de vraag naar seks met minderjarigen zal toenemen. Yolanthe wil dat dit stopt.

 

Fortaleza, Brazilië.

Rond de bars langs de boulevard hangen minderjarige meisjes rond. Op zoek naar mannen om geld te verdienen. Langs verlaten uitvalswegen worden de meisjes opgepikt. De prijs die de mannen betalen: vijf euro. De prijs die de meisjes betalen: een jong verwoest leven. Hoe kunnen meisjes die al op hun twaalfde begonnen in de prostitutie de vicieuze cirkel van armoede, geweld en drugs ontvluchten? Hoe zit de cirkel van vraag en aanbod in elkaar?

 

Voor Free a Girl maakt Yolanthe zich, samen met haar man Wesley Sneijder, sterk om minderjarige meisjes uit de prostitutie te halen. Om zich te verdiepen in hun levens gaat ze ’s nachts naar de straten waar de meisjes werken. Elizabete is 22 jaar. Vanaf haar twaalfde verdient ze haar geld in de prostitutie. “Mensen veroordelen me, maar niemand weet hoe mijn leven thuis is.” Yolanthe gaat met haar de favela in waar de meisjes wonen. Om te eten moeten ze zich prostitueren. Ze zijn een doelwit van drugsdealers. Hun ouders hadden net zo’n leven en stonden de prostitutie oogluikend toe. Fabienne vertelt dat dat ze op haar dertiende, met twee andere minderjarige meisjes, werd misbruikt door de eigenaar van een luxe hotel. De man is gearresteerd. Maar ook de meisjes zijn schuldig, zegt ze. Ze hebben er zelf aan meegedaan.

 

Zonder vraag is er geen aanbod. Seks met minderjarigen is strafbaar in Brazilië. De gevangenis in Fortaleza zit overvol. Yolanthe wil van de veroordeelde mannen weten wat hun motieven zijn. Als het gesprek niet loopt omdat ze blijven ontkennen, vertelt Yolanthe haar ervaringen aan Wesley. Met het hart op de tong zegt hij dat ze “die lui levenslang moeten opsluiten.” Als een man die er niet omheen draait Yolanthe vertelt over zijn behoefte aan seks met minderjarige meisjes, kost het haar zichtbaar moeite haar walging te onderdrukken. Zolang de mannen menen dat de meisjes er later geen last van zullen hebben, blijven zij hun levens verwoesten. Voor vijf euro.

 

Yolanthe Sneijder-Cabau is actrice en tv-presentatrice. In 2008 richtte ze, samen met onder anderen Arjan Erkel, Free a Girl op. De stichting zet zich in om jonge meisjes uit de prostitutie te bevrijden en een toekomst te bieden.

 

Margit Balogh draaide de afgelopen jaren diverse documentaires (camera en geluid). Haar doel is om zo dicht mogelijk bij de personages te komen. Een goed voorbeeld is de documentaireserie Lost die ze maakte voor de EO en die werd uitgezonden via Holland Doc.

 

De Evangelische Omroep initieerde diverse films over prostitutie in Nederland en over de wereld. De documentairetraditie van de EO kenmerkt zich door kwaliteitsfilms over diverse onderwerpen, uitgezonden in Holland Doc/2doc op Nederland 2 en 3doc op Nederland 3.

 

Pieter van Huystee Film & TV staat bekend om de integere, zorgvuldig gemaakte documentaires voor de Publieke Omroep, internationale zenders en festivals. De onderwerpen variëren van Johan Cruijff (En un momento dado), Brazilië (O amor natural) en het Pieter Baan Centrum (Tony) tot het Rijksmuseum (Het nieuwe Rijksmuseum).

 

Het Movies that Matter Festival  is het jaarlijkse internationale film- en debatfestival over vrede, recht en vrijheid in Den Haag. Met speelfilms en documentaires van bevlogen makers, talkshows, debatten, optredens en een expositie. Het festival heeft plaats van 20 t/m 26 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

 

Sex voor 5 euro werd gemaakt met steun van CoBO, EO, Free a Girl en Movies that Matter.

 

www.moviesthatmatter.nl

 www.freeagirl.nl

www.eo.nl 
 
 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie

 

  Cross Media Congres | 14 mei 2014 | Amsterdam