Whocares.me brengt het nieuwe helpen in kaart
17-03-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3047 | Tags:

 Een Indiase sterrenchef die zijn baan opgaf om te koken voor de armen. Een zwerver die leerde programmeren en nu apps maakt. Een skater die halfpipes bouwt in Ethiopië. Steeds meer individuen zetten hun tijd en talent in om anderen te helpen. Of dit nu voortkomt uit wantrouwen van grote organisaties (wat gebeurt er met mijn geld?) of door een groeiend gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid. Het kersverse blog Whocares.me wil deze ontwikkeling in kaart brengen en een fris tegengeluid bieden tegen de vaak sombere berichtgeving over arme landen in de media.

 

Whocares.me neemt een centrale plaats in de strategie van de humanitaire organisatie CARE Nederland om nieuwe doelgroepen te bereiken. De strategie, ontwikkeld door het Amsterdamse reclamebureau Nobla, is met name gericht op het bereiken en activeren van de zogenaamde Millenials – een jonge doelgroep die vaak als ‘narcistisch’ wordt bestempeld, maar op sociale media ook vaak maatschappelijke betrokkenheid toont. Matthijs Jaspers staat als creatief directeur van Nobla aan de wieg van het blog: “We gaat op zoek naar slimme ideeën en hartverwarmende acties, maar vooral naar de individuen achter de initiatieven: gewone burgers, entrepreneurs, wetenschappers, kunstenaars en andere ondernemende types die hun handen uit de mouwen steken en iets doen.”

 

Bloggers als Erwin van der Zande (hoofdredacteur Bright), Ewout Irrgang (voormalig SP-kamerlid, nu directeur van een NGO in Tanzania), Aafke Nijhuis (voedingsdeskundige te Addis Ababa) maar ook Mark Woerde (partner bij reclamebureau Lemz) en Ramon Stalenhoef (partner bij reclamebureau SSSS & Orchestra) leveren bijdragen aan Whocares.me.

 

Deel de dingen die er toe doen

Jaspers: “De missie die we samen met CARE hebben ontwikkeld is al die mooie verhalen te delen met zoveel mogelijk mensen. Omdat wij geloven dat het bieden van inspiratie de eerste stap is om een jonge generatie te interesseren in het werk van ontwikkelingsorganisaties. Om pas daarna, als er al betrokkenheid is, te vragen om geld, tijd of simpelweg wat aandacht te geven aan kleinschalige projecten.” aldus Jaspers.

 

Dagan Cohen, hoofdredacteur en medeoprichter van Whocares.me is ‘in het dagelijks leven’ oprichter/directeur van Upload Cinema en lange tijd creatief directeur bij verschillende reclamebureaus: “Het blog is sterk visueel ingesteld en de verhalen ‘snacksize’ geschreven. Met thema’s als ‘Goeie Actie’, ‘Lekker Bezig’, ‘Mooi Spul’ en ‘Local Hero’ is het blog volledig ingericht op het delen via sociale media. De gedachte is: Als we de meest triviale dingen met elkaar delen, waarom dan niet de dingen die er toe doen.”

 

Ontwikkelingsorganisatie CARE die sinds haar oprichting in 1945 vecht tegen armoede en de oorzaken ervan, ziet in de talloze individuele initiatieven die nu opborrelen, een duidelijke trend: het helpen van anderen is een verantwoordelijkheid die steeds meer mensen beginnen te voelen. Met Whocares wil de organisatie al die ondernemende individuen in het zonnetje zetten. En hoopt daardoor nog meer mensen te inspireren met oplossingen te komen. Whocares.me wordt gemaakt door een onafhankelijk redactieteam en een groeiende netwerk van bloggers, correspondenten en partners uit binnen- en buitenland. De redactie functioneert onafhankelijk van de ontwikkelingsorganisatie.

 

www.whocares.me