Wolters Kluwer: Inzet van technologie bepalend bij concurrentiestrijd onder advocatenkantoren
21-06-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 4263 | Tags:

Advocatenkantoren die investeren in ICT hebben de beste kansen in de concurrentiestrijd in de juridische dienstverlening. In de eerste plaats kunnen kantoren met technologie efficiënter werken. Daarnaast kunnen ze technologie gebruiken om de relatie met klanten te versterken, waardoor hun concurrentiepositie verbetert. Dat concludeert het ING Economisch Bureau in een vandaag verschenen rapport. Uit een enquête van ING samen met informatiedienstverlener Wolters Kluwer blijkt dat driekwart van de advocatenkantoren de afgelopen drie jaar in nieuwe technologie heeft geïnvesteerd. Van de kantoren geeft 86% aan dat de investeringsbeslissing niet zonder obstakels verloopt.

 

Terwijl de groei van de markt voor advocatenkantoren al sinds 2009 afneemt, wordt de concurrentie groter. Er komen meer partijen bij die juridische diensten aanbieden, waaronder ook accountants en verzekeraars. Tegelijkertijd besteden juridische afdelingen van bedrijven steeds minder uit, en letten klanten door de crisis meer op de kosten. Daardoor staat de omzet van advocatenkantoren onder druk.

 

Een groot deel van de advocatenkantoren werkt met administratieve technologie. Zo gebruikt 76% programma’s voor urenregistratie, -analyse en facturering. Bijna zeven op de tien kantoren heeft praktijkmanagement-software. Technologie voor de inhoudelijke werkprocessen van advocaten wordt beperkter toegepast. Bijvoorbeeld relatief eenvoudige software met elektronische sjablonen voor het opstellen van juridische documenten wordt maar door 53% gebruikt. Nog geen derde van de kantoren beschikt over technologie om zowel digitaal als mobiel te werken. Het gebruik van op de klant gerichte technologie, zoals klanten-apps of tools om zaken te visualiseren is nog beperkt.

 

Grootste obstakels bij de beslissingen om te investeren in technologie zijn de omvang van investeringen (24%) en het moeilijk rendabel krijgen van investeringen voor kleine kantoren (23%). Bij cloudoplossingen zijn de investeringen weliswaar beperkt, maar dit zal niet altijd bekend zijn; een vijfde van de kantoren heeft namelijk onvoldoende kennis van de technologie. Kantoren die in staat zijn de technologische mogelijkheden te benutten, kunnen niet alleen efficiënter werken, maar versterken ook de binding tussen cliënt en kantoor. “Vanuit juridische expertise en klantkennis kunnen met technologie commercieel interessante nieuwe diensten ontwikkeld worden. Door met technologie waarde voor de klant toe te voegen onderscheiden kantoren zich verder van de achterblijvers”, aldus Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van ING.

 

“Meer inzet van technologie leidt tot efficiëntere en verbeterde bedrijfsprocessen binnen kantoren. Verder biedt het advocaten de ruimte om zich breder te profileren als strategisch adviseur van cliënten, en zo meer toegevoegde waarde te leveren”, zegt Denise Koopmans, managing director bij Wolters Kluwer Legal. “In toenemende mate verwachten bedrijven en hun juristen dat advocatenkantoren technologie effectief gaan inzetten, niet alleen om de werkzaamheden van advocaten en de daarmee samenhangende declaraties te monitoren, maar ook om efficiënter te kunnen samenwerken.”

 

Wolters Kluwer is aanbieder van informatiediensten. Professionals in de juridische, zakelijke, fiscale, accountancy, audit, risicomanagement en de compliance sector alsmede in de gezondheidszorg; allen vertrouwen zij op de hoogwaardige informatie producten en diensten van Wolters Kluwer. Met deze oplossingen kunnen zij hun werkzaamheden effectiever uitvoeren, resultaat leveren aan hun klanten en succes behalen in een steeds dynamischere wereld.

 

Wolters Kluwer is actief in Europa, Noord-Amerika, Azië Pacific en Latijns-Amerika en heeft wereldwijd ongeveer 18.000 medewerkers in dienst, met een omzet van 3,6 miljard euro (2013). Het hoofdkantoor van Wolters Kluwer is gevestigd in Alphen aan den Rijn. Aandelen Wolters Kluwer staan genoteerd aan de beurs van Euronext Amsterdam (WKL) en zijn opgenomen in de AEX- en Euronext 100-indexen.

 

www.wolterskluwer.com

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie