Yacht: Mis-match werkgever en hogeropgeleide wordt groter
07-02-2014 14:36:17 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3381 | Tags:

Al lange tijd kan 30% van de organisaties niet de goede mensen vinden om hun vacatures in te vullen. En zijn de vacatures eenmaal ingevuld dan vertrekken zes van de tien medewerkers binnen twee jaar en 15% maar liefst binnen een jaar. In de praktijk voldoet de werkgever niet aan de verwachtingen van de kandidaat, blijkt uit een analyse van Yacht. Het verloop binnen een organisatie als gevolg van de mis-match kan er toe leiden dat organisaties steeds minder in staat zijn de doelstellingen te realiseren omdat de juiste expertise ontbreekt. Daarnaast gaat er onnodig veel geld verloren aan werving- en selectiekosten. Werkgevers en sollicitanten zouden er beter aan doen om de werkelijkheid niet rooskleuriger voor te stellen dan deze is, om een voortijdig vertrek van nieuwe medewerkers te voorkomen. 

 

Volgens werkgevers zijn de redenen voor de moeizame werving van hoogopgeleide medewerkers dat er te weinig mensen reageren op vacatures, of dat er mensen reageren die niet passen bij het profiel. Werkgevers wijten het lage aantal reacties aan het feit dat er gewoonweg onvoldoende mensen zijn die voldoen aan het gevraagde profiel (54%) of dat de functie te weinig tot de verbeelding spreekt (36%); als derde reden wordt genoemd dat de organisatie te hoge eisen stelt aan sollicitanten (23%).

 

Uit onderzoek van Yacht blijkt dat sollicitanten in hun overweging om te kiezen voor een organisatie het salaris goed moet zijn (65%). Daarnaast moet de werksfeer goed zijn (51%), de inhoud van het werk interessant (50%) en er moet uitdaging in het werk zitten (40%). Ook een vast contract staat nog hoog op de wensenlijst (43%). Werkgevers beoordelen potentiële nieuwe medewerkers op hardere factoren terwijl sollicitanten veel meer kijken naar de zachtere componenten. En dat zorgt ook voor een mis-match met alle gevolgen van dien.

 

Werkgevers beloven te veel

Dick Koopman, directeur bij Yacht: "Wat ons opvalt is dat een groot deel van de nieuwe medewerkers zelfs in deze tijd snel vertrekt. Werkgevers kunnen hoge eisen stellen aan aanstaand personeel. Op het gebied van opleidingen en ervaringen wordt het beste van het beste verwacht. Op zich is dat prima. Maar waar de werkgevers aan voorbij gaan is dat veel werknemers andere eisen stellen aan een werk en dat is gewoon een prettige en leuke werksfeer waar ze zich veilig voelen. Onze ervaring is dat hier vaak een niet-realistisch beeld geschetst wordt door de werkgever en dat is zonde. Zonde van de moeite, zonde van het geld en het leidt binnen de organisatie tot stagnatie bij het realiseren van de doelstellingen".

 

Tips om mis-match te verkleinen

Om teleurstellingen te voorkomen hebben wij daarom enkele tips geformuleerd, die de kans op een mis-match kunnen verkleinen:

 

Tips voor de sollicitant:

1. Oriënteer je via sociale media hoe er over de organisatie wordt gesproken

2. Vraag of je een dag kunt meelopen in het bedrijf, zodat je de cultuur kunt ervaren

3. Ga in de hal bij de receptie zitten en observeer hoe men met elkaar omgaat

4. Vraag of je met je toekomstige collega's kunt lunchen

 

Tips voor de werkgever:

1. Vraag naast referenties bij vorige werkgevers ook referenties op bij oud-studiegenoten of vrienden;

2. Check sociale media zoals Pinterest en Instagram i.p.v. standaard Linkedin; zo krijg je een breder beeld van de kandidaat

3. Houd in de sollicitatieprocedure ook een gesprek op de locatie die de voorkeur heeft van sollicitant

 

www.yacht.nl

 

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie