Yacht: Vraag naar logistieke professionals groeit
09-04-2014 13:33:24 | Door: Nico Scherphuis | hits: 2950 | Tags:

In het eerste kwartaal van 2014 is de vraag naar logistieke professionals met maar liefst 29% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Het grootst is de stijging in logistieke managementfuncties; de vraag naar logistiek managers en supply chain managers steeg in het eerste kwartaal 2014 met 36% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. De groeiende vraag wordt veroorzaakt door een sterke stijging vanuit de industriële sector en de logistieke dienstverleners.

 

De vraag naar operationeel planners en logistic engineers vlakte ten opzichte van het vierde kwartaal 2013 wel af, maar is met 18% nog steeds stevig te noemen. Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de logistieke arbeidsmarkt 1e kwartaal 2014 van Hilbrand van der Kooi, competence director bij Yacht.

 

Ketenoptimalisatie moet leiden tot structurele wendbaarheid

Zoals blijkt uit de Nevi Purchase Manager Index nemen binnen de industrie de voorraadniveaus af en nemen de levertijden de afgelopen maanden sterk toe; een slecht signaal richting klanten en consumenten die gebaat zijn bij compleet en snel leveren. "Om dit probleem op te lossen wordt er bij bedrijven in de industrie gewerkt aan integraal ketenbeheer. Dit heeft een sterk aantrekkende vraag naar logistiek managers en supply chain managers tot gevolg om op efficiënte wijze de integraal ketenbeheer door te voeren en daardoor weer beter te leveren", aldus van der Kooi.

 

Internetretouren

De stijging in de vraag met 14% naar logistiek managers en supply chain managers in de sector logistieke dienstverlening is vooral te vinden bij de bedrijven die zich sterk ontwikkelen in E-commerce activiteiten. Het grote volume aan kleine orders, het retourproces en de nadruk op orderfulfilment tegen minimale kosten stellen deze sector voor een flinke uitdaging. Op dit moment zie je webwinkels stoeien met retourzendingen. Deze zijn voor de consument gratis. Maar de kosten lopen de spuigaten uit. Slimme innovaties in ketensamenwerking en digitalisering zijn noodzakelijk om hier een oplossing voor te bieden.

 

Landelijk dekkende groei

Daar waar in het derde kwartaal van 2013 de stijgende trend vooral waarneembaar was in het zuiden van het land, zien we nu dat de vraag ontwikkeling op supply chain management vlak breed over het land verdeeld is. De regio Amsterdam en Eindhoven zijn nog steeds met kop en schouders de top regio's voor logistiek talent. Uitbreidingsinvesteringen in de foodsector in het noorden van het land zorgen ervoor dat ook hier een toenemende vraag is naar supply chain managers.

 

www.yacht.nl

 

 

Banner