Yalp wint Red Dot design award
30-03-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3783 | Tags:

 Het Nederlandse bedrijf Yalp heeft een felbegeerde Red Dot design award gewonnen. Een deskundige jury kent deze internationale prijs ieder jaar toe aan uitzonderlijk goed productontwerp. De Red Dot design award is toegekend voor het ontwerp van de DJ-tafel Fono, waarmee de jeugd hun eigen muziek kan mixen in de openbare ruimte. De DJ-tafel viel op door het unieke functionele ontwerp en de robuuste vormgeving. Het ontwerp is gekozen uit meer dan 4.800 inzendingen uit 53 landen die meedongen in verschillende categorieën.

 

Winnend ontwerp

De Fono is een DJ-tafel voor de buitenruimte en steekt buiten spelen in een nieuw jasje. Met de DJ-tafel Fono kunnen jongeren de muziek van hun smartphone live in de openbare ruimte bewerken, terwijl hun vrienden dansen en samenkomen op de bijbehorende ontmoetingsplek. Red Dot winnaar en ontwerper bij Yalp, Rob Tuitert vertelt: "De Fono is een uniek product dat inspeelt op trends onder jongeren. De DJ-tafel biedt de jeugd een kans om creatief met muziek bezig te zijn. Ze hoeven geen cursus gevolgd te hebben of een draaitafel te kopen, maar kunnen gewoon met hun eigen telefoon DJ-en in de openbare ruimte."

 

In de Red Dot winnende Fono zitten veel slimmigheden. Zo werkt de geluidsoverbrenging volgens een gepatenteerde overbrengingstechniek en werkt de DJ-tafel op zonne-energie. Daarnaast is alle elektronica weggewerkt in de strak vormgegeven betonvorm, waardoor het ontwerp bestand is tegen weersinvloeden en de zware omstandigheden in de openbare ruimte. De vorig jaar op de markt gebrachte DJ-tafel is naast in Nederland ook geplaatst in Finland, Denemarken, Zweden en Australië. Rob Tuitert: "Dat de innovatieve Fono populair is bij een grote doelgroep merkten we onder meer toen we het product binnen brachten in de beoordelingshal voor de Red Dot design award. Binnen no-time waren de medewerkers op de Fono aan het spelen. Die gebruiksvriendelijkheid gecombineerd met de 'wow-factor' maken de Fono tot een succes. Nu is de Fono zelfs bekroond met deze internationale designprijs. Daar mogen we als Nederlands bedrijf toch behoorlijk trots op zijn."

 

Internationale erkenning

De Red Dot is de grootste internationale designprijs ter wereld. Jaarlijks worden de inzendingen door een internationale jury beoordeeld op criteria zoals innovativiteit, functionaliteit en kwaliteit. Yalp staat met de DJ-tafel Fono nu in het rijtje van nationale en internationale Red Dot winnaars als Apple, BMW, Nike, Auping en Philips. Een selectie van winnende producten worden vanaf 7 juli tentoongesteld in het Red Dot museum in Essen.  

 

www.yalp.nl/fono 

www.yalp.nl