[Interview] Anton van Lieshout over het succes van SLAM! op YouTube
10-10-2017 10:00:00 Door: Max Vlugt | Hits: 6067 | Tags:

Met 300.000 volgers is SLAM! op YouTube groter dan alle kanalen van andere landelijke radiostations bij elkaar. We spreken met zendermanager Anton van Lieshout over het belang van unieke content, crossmedia en de toekomst van radio.

Hallo Anton. Je kunt de 300.000ste volger op YouTube gerust een mijlpaal noemen. Hoe is het SLAM!-kanaal zo groot geworden?

SLAM! is door de jaren heen meer geworden dan een radiozender alleen. Naast de muziekmix van SLAM! op de radio, brengen we ook veel mixsets. Deze worden bijzonder veel bekeken en zijn voor veel dj’s een reden om bij SLAM! langs te gaan. Je kunt dus gerust stellen dat het aanbieden van unieke content die je nergens anders kunt vinden het fundament vormt van een succesvol kanaal op YouTube.

Welke content is met name populair?

Ik noemde al even de live dj-sets in onze studio, maar ook de optredens van SLAM! Koningsdag worden traditioneel veel bekeken. Daarnaast doen we geregeld de SLAM! Studio Challenge met populaire dj's/producers als Dannic en Bassjackers. Dit is een format waarin de opdracht is om een track te creëren binnen een uur. Ook die content kan rekenen op flink wat views.

Wat doet YouTube voor jullie als radiozender?

YouTube heeft de poort opengezet voor iedereen om content aan te bieden aan de wereld. Waar je vroeger naar MTV of TMF keek om de nieuwste videoclips te spotten, zoek je ze nu op via YouTube, een minuut nadat ze online zijn gezet. De traditionele televisiezenders zijn al lang niet meer de gatekeeper van content. Voor ons als radiozender slaan we met YouTube een brug door de beste on-air content online te brengen. Andersom geeft online ons de mogelijkheid een groter bereik te creëren aangezien succesvolle videocontent gedeeld wordt via social media en zo ook potentiële luisteraars met het merk SLAM! in contact komen.

We slaan met YouTube een brug door de beste on-air content online te brengen

Welke mogelijkheden zijn er op jullie YouTubekanaal voor commerciële partijen?

Onze video’s op YouTube worden meestal voorafgegaan door reclame zoals dat ook gebruikelijk is bij platformen als Uitzending Gemist of RTLXL bij het terugkijken van tv-programma’s. Maar in tegenstelling tot diverse vloggers, hangen we een video niet op aan een commercieel praatje. De content die we bieden moet uniek zijn en de belevingswereld van de SLAM!-luisteraar raken. Commercie is niet het doel, het is een middel om die bewuste content te kunnen maken.

Welke crossmediale uitingen heeft SLAM! nog meer?

Denk aan het posten van de MixMarathon line-up via Facebook of Instagram waardoor een reason to listen ontstaat. Maar ook een follow-up van dat wat op radio gebeurt. Van de week hadden we een luisteraar aan de telefoon die ervan droomde om eens in een bad met rauwe eieren te stappen. We fiksten dat voor haar in het kader van de SLAM! Bucketlist en namen er een video van op die als bewijsvoering online verscheen. Ieder radiomerk moet vandaag de dag méér dan alleen radio zijn, anders heb je geen toekomst. Door on-air, online en op je smartphone een prominente plek in te nemen met relevante content kun je van betekenis blijven.

Wie is er verantwoordelijk binnen SLAM! voor de crossmediale uitingen?

Crossmedia is het gevolg van technologische ontwikkelingen. Vroeger keek je kabeltelevisie, nu kijk je Netflix. Vroeger kocht je een cd in de winkel, nu heb je een abonnement op Spotify. Mensen zijn gewoontedieren met bepaalde behoeftes. Die veranderen niet zo snel, maar de manier van consumptie wel. Als radiostation probeer je altijd voorop te blijven lopen en in te spelen op die behoeftes. Crossmedia is daarin key voor een merk als SLAM!, omdat we heel bewust kunnen kiezen waar we welke content brengen. In mijn ogen is daarom niet één iemand specifiek hiervoor verantwoordelijk, maar wij allemaal.

Crossmedia is key voor een merk als SLAM!

Hoe gaat het met de radiozender?

In de meest recente meting steeg het marktaandeel van SLAM! naar 3,1 procent in de doelgroep 20-49. Dit was het hoogste marktaandeel voor SLAM! in zes jaar tijd, dus we zijn lekker bezig. Wekelijks bereiken we zo’n 900.000 luisteraars wat een flinke hoeveelheid is als je je bedenkt dat we als dance/autoriteit een soort speciaalzaakje zijn waar je bewust naartoe gaat en niet de grote XL supermarkt waar je toevallig voorbij komt. Onze luisteraars kiezen heel bewust voor SLAM!.

Welke ontwikkelingen zie je in de radiobranche?

De Nederlandse radiowereld is volop in beweging. Dat is een goede zaak. In het verleden waren er radiozenders die jaar in jaar uit krampachtig vasthielden aan een programmering die bleek te werken. Er was geen ruimte voor vernieuwing en radio dreigde gedateerd te gaan klinken. De laatste jaren is steeds meer het besef ontstaan dat je moet durven te experimenteren wat ook één van de kernwaarden van SLAM! is. Dat zorgt ervoor dat de radiomarkt in Nederland ontzettend professioneel is, maar dat er ook weer verrassende dingen gebeuren. In de jaren 90 keek iedereen naar de VS als hét voorbeeld van hoe radio moest zijn, nu geven wij het voorbeeld.

In de jaren 90 keek iedereen naar de VS als hét voorbeeld van hoe radio moest zijn, nu geven wij het voorbeeld

Welke toepassingen in de branche volg je met belangstelling?

Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van DAB+ binnen de autobranche. Op termijn moet deze nieuwe techniek de ouderwetse FM-zenders gaan vervangen, maar voorwaarde is wel dat een meerderheid van de mensen in Nederland het DAB+ signaal kan ontvangen in de auto. Veel fabrikanten bieden het nog niet standaard aan, maar als optie. En waarom zou een consument een paar honderd euro extra betalen, als er wel standaard smartphonetechnologie in de auto aanwezig is. In die zin zullen we de komende jaren extra goed moeten proberen het verschil te maken door luisteraars aan ons te binden en niet te verliezen aan diensten als Apple Music of Spotify. In Engeland gaat de ontwikkeling van DAB+ trouwens bijzonder goed, dus als wij dat voorbeeld in Nederland gaan volgen, ligt er nog een mooie toekomst in het verschiet.

Hoe zie jij die toekomst?

Misschien heb ik deze vraag deels al beantwoord, maar radio staat nog een hele mooie toekomst te wachten. Radio is dat maatje waar je in de ochtend bij wakker wordt, of die denkbeeldige vriend die in de namiddag naast je zit onderweg naar huis. Radio met een zorgvuldig geselecteerde muziekmix geeft je energie tijdens je werkdag, terwijl je tegelijkertijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws en de laatste trends. Zolang de luisteraar centraal blijft staan in alle content die we maken, blijft er ruimte voor radio. De techniek zal veranderen, maar de essentie niet.

www.slam.nl

 

Lees ook: Slam! is de grootste op Youtube

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie

 


About.
In september 2011 is de website Nederlands MediaNieuws gelanceerd om de nieuwsfunctie van het Nederlands MediaNetwerk te versterken. Sinds die tijd hebben we 6500 nieuwsberichten, interviews, analyses, fora en columns gepubliceerd.
Social.
[Interview] Anton van Lieshout over het succes van SLAM! op YouTube [Interview] Anton van Lieshout over het succes van SLAM! op YouTube

Nieuws.
Sublime World lanceert crowdfundingplatform Sublime Doing
08-03-2018 | 17:24:00
Sublime World, de moedermaatschappij van radiostation Sublime, heeft een crowdfundingplatform gelanceerd: Sublime Doing. Via het crowdfundingplatform biedt Sublime World een podium aan initiatieven
Qmusic introduceert Programmatic FM
08-03-2018 | 09:25:00
Qmusic introduceert adressable advertising. Het is mogelijk reclamezendtijd in te kopen gericht op de online luisteraar van Qmusic
Naar Ed Sheeran met Sky Radio tijdens de Super Star Maand
08-03-2018 | 09:02:43
Maart is Super Star Maand bij Sky Radio. Luisteraars maken iedere dag kans op speciale Super Star Tickets voor concerten van supersterren zoals P!nk en Ed Sheeran
Noraly Beyer nieuwslezeres Radio 10
06-03-2018 | 17:35:00
Noraly Beyer keert terug als nieuwslezeres. De voormalig presentatrice van het NOS Journaal presenteert op maandag 12 maart het nieuws tijdens de Radio 10-ochtendshow Goeiemorgen Lex
Armin van Buuren wint SLAM! Oeuvre Award
05-03-2018 | 16:31:00
Armin won de SLAM! Oeuvre Award voor zijn gehele carrière en muziek tot nu toe
Edwin Evers wint Buma Gouden Harp 2018
05-03-2018 | 11:11:59
Hij krijgt de prijs uitgereikt tijdens de Buma Awards. Edwin Evers vierde afgelopen januari zijn twintigjarig jubileum van zijn radioprogramma ‘Evers Staat Op’ op 538
Coen en Sander presenteren truttigste woord van Nederland
02-03-2018 | 09:34:00
Luisteraars van De Coen en Sander Show hebben vrijgezellig, de verbasterde versie van het woord vrijgezel, uitgeroepen tot het truttigste woord van Nederland
Peter Andre treedt op bij De Foute Party van Qmusic
27-02-2018 | 15:53:00
Niemand minder dan Peter Andre, bekend van zijn megahit Mysterious Girl, maakt zijn opwachting bij De Foute Party van Qmusic in de Brabanthallen. Dit werd bekendgemaakt in de ochtendshow van Qmusic
NPO Radio 4 zoekt mooiste filmmuziek ooit voor Filmmuziek Top 40
22-02-2018 | 09:52:00
Van de tranentrekkende klanken van Schindler’s List tot de opzwepende muziek van Pirates of the Caribbean: wat is de beste filmmuziek ooit gemaakt?
[Luistercijfers] Radio 2 en Radio 10 bereiken nieuwe record marktaandelen
21-02-2018 | 09:21:00
De luistercijfers van NovDec17 namen al een voorschot op was er in de meetperiode Dec17Jan18 zou gaan gebeuren: Radio 2 zet een daverend nieuw record marktaandeel neer van 17,1 procent
Radio 538 en NOC*NSF verlengen partnerschap tot tenminste eind 2020
20-02-2018 | 16:19:00
NOC*NSF en Radio 538 verlengen het strategisch partnerschap tot en met tenminste 31 december 2020. Dit is bekendgemaakt in de uitzending van Evers Staat Op in Pyeongchang
Presentatrice en Wie is de Mol?-deelnemer Simone Weimans eenmalig Radio10-dj
13-02-2018 | 13:47:16
Weimans neemt het radioprogramma van dj Lex Gaarthuis eenmalig over en deelt haar favoriete muziek met de luisteraars
SLAM! 500.000 YouTube-abonnees
09-02-2018 | 13:05:00
SLAM! telt 500.000 abonnees op YouTube; een mijlpaal voor de radiozender. Ruim een half miljoen gebruikers volgen de kanalen Play Music en Play Life van SLAM!
Mattie Valk naar de Olympische Spelen voor Qmusic
09-02-2018 | 12:32:00
Mattie Valk reist voor Qmusic af naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea om dagelijks verslag te doen. Onder de noemer van Keeping Up With Korea doet Valk radio- en videoverslag van de gebeurtenissen
Marktaandeel Radio 10-show Lex Gaarthuis groeit in één jaar met 45 procent
08-02-2018 | 09:44:00
Goeiemorgen Lex startte in januari 2017 met een marktaandeel van 6,5 procent en sloot het jaar af met een aandeel van 9,4 procent in de doelgroep 30-59 jaar
RAB: radioreclamebestedingen gestegen met 1,5 miljoen euro
05-02-2018 | 12:35:00
Adverteerders hebben in 2017 meer geïnvesteerd in radioreclame dan in voorgaande jaren. De totale radioreclamebestedingen komen uit op 226 miljoen euro netto
Radio 538 haalt Wietze de Jager binnen
05-02-2018 | 10:26:00
Wietze de Jager start in maart met een eigen show op Radio 538.
Awardwinnaars 47e editie IFFR bekend, The Widowed Witch van Cai Chengjie grote winnaar
05-02-2018 | 09:56:00
Tijdens de Awards Ceremony van vrijdag 2 februari maakte International Film Festival Rotterdam de winnaar bekend van de Hivos Tiger Competition 2018: The Widowed Witch van Cai Chengjie
SLAM! start digitaal kanaal SLAM!40
02-02-2018 | 12:29:00
Het programma SLAM!40, zaterdags van 16:00 tot 19:00 uur, is voortaan elk moment van de dag te beluisteren via het digitale kanaal SLAM!40
Fabienne de Vries: van TMF naar New Business Radio
31-01-2018 | 10:28:12
Fabienne de Vries neemt op zakenzender New Business Radio het programma Let’s Talk Business voor haar rekening
Frank Evenblij vaste sportdeskundige van Giel Beelen bij Veronica
30-01-2018 | 12:45:00
Frank Evenblij is iedere maandagochtend te horen in de Veronica Ochtendshow met Giel. De presentator en programmamaker verzorgt rond 08:45 uur de wekelijkse sportupdate
Luisteraars 538 laten zich vier dagen opsluiten in een Dacia
26-01-2018 | 09:47:00
De luisteraar die het langst blijft zitten, rijdt met de Dacia Duster naar huis. De non-spot-actie 'Blijf erin en win' is 24 uur per dag te volgen via de livestream op 538.nl
[Luistercijfers] Radio 2 en Radio 10 behalen historische record marktaandelen
23-01-2018 | 10:16:00
December zit in de luistercijfers en dat betekent dat we zijn toegekomen aan de jaarlijkse disruptie met betrekking tot de radiozendermarktaandelen
Jamai gastdj in ochtendshow Lex Gaarthuis op Radio 10
22-01-2018 | 14:03:33
Jamai Loman brak door toen hij de talentenjacht Idols won en groeide daarna uit tot een bekende zanger, musicalacteur en presentator. Vrijdag slaat hij een nieuwe weg in en presenteert hij tussen 08:00 uur en 09:00 uur zijn eigen ochtendshow
76 procent Nederlandse bevolking volgde NPO Radio 2 Top 2000
18-01-2018 | 13:11:09
Het totale bereik van de Top 2000 steeg van 10,5 miljoen mensen in 2016 naar 11,3 miljoen afgelopen jaar
WerkSpot zoekt vakmannen en -vrouwen middels radiocommercial
18-01-2018 | 12:52:22
Voor de afdeling marketing is het een grote uitdaging om in deze markt vakmannen aan het platform te binden
Radio 10 gaat strijd aan met Blue Monday
12-01-2018 | 12:53:00
Radio 10-dj Lex Gaarthuis en comedian Wilko Terwijn trekken die dag met een speciale 'Radio 10 Comedy Camper' het land in om zo veel mogelijk mensen van hun 'Blue Monday' af te helpen
Dave Minneboo zendermanager Qmusic
11-01-2018 | 15:16:00
Minneboo zal vanaf het najaar als zendermanager verantwoordelijk worden voor de dagelijkse leiding van het programmateam en neemt vanuit die rol zitting in de directie
Waterstad FM draait jingles van Sonic Spring
11-01-2018 | 09:48:23
Het regionaal commerciële Waterstad FM voor Friesland draait sinds vandaag met nieuwe jingles van SONIC SPRING
Menno de Boer radiodirecteur Radio 538
11-01-2018 | 08:36:00
Hij zal samen met Uunco Cerfontaine en Roland Snoeijer het programmamanagement vormen van de radiostations van Talpa Radio
About.
In september 2011 is de website Nederlands MediaNieuws gelanceerd om de nieuwsfunctie van het Nederlands MediaNetwerk te versterken. Sinds die tijd hebben we 6500 nieuwsberichten, interviews, analyses, fora en columns gepubliceerd.
Social.